Fra Vesla deler ut hentesett, et hentesett skal kle opp ungen fra topp til tå. Lue, jakke/body/heldress, bukse og sokker i størrelse prematur er det vi ønsker oss!

Med prematurstørrelse menes størrelse 44. Mindre klær er ikke egnet da svært få babyer får lov til å bruke klær når de er mindre enn dette. Større størrelser skiller lite fra den kommersielle størrelse 50.

Som dere sikkert har fått med dere så bør man ikke bruke dukkeoppskrifter når man lager klær til premature. Dette er fordi premature ofte ikke har samme kroppsfasong som fullbårne babyer. De er ofte smalere på grunn av manglende ernæringsopptak mot slutten av svangerskapet, noe som gjør dette med klær ekstra vanskelig, de henger og slenger rundt en tynn babykropp. I tillegg har dukkeklær ofte vonde og vanskelige lukkinger som ikke er egnet for et lite spedbarn. Og sist men ikke minst, vi må ikke glemme foreldrenes opplevelse av å få dukkeklær og ikke vanlige klær til babyen sin. Klærne skal ikke bli enda en ting som minner om hvor unormalt alt er!

Klærne må derfor være egnet til små, smale og lealause kropper.

– Luer bør ha minst mulig sømmer, gjerne være litt høye, og det foretrekkes at det ikke er knappelukkinger på dem. Heller litt stor lue enn for liten.
– Ermer må være brede nok til at vi kan hjelpe babyens hender ut gjennom armhulen, og åpninger til hode må være slik at hodet ikke må dras og dyttes igjennom.
– Bukser med og uten fot kan brukes da Fra Vesla leverer primært til babyer som skal reise hjem og er friske. (Noen av dem reiser dog hjem med måleapperater på både bryst og føtter og vi sier ikke nei takk til klær som er tilpasset dette.)
– Sokker av alle slag kan brukes. Heller litt store enn for små sokker.
– Bruker du metallknapper bør du passe på at de er nikkeltestet. Ingen knapper bør være for store.
– Garn bør være mest mulig ull og ikke stikke eller loe. Garnet må også tåle maskinvask, superwash er å foretrekke. Babyull er et greit valg hvis du er usikker. Merk strikket med hva slags garn du har brukt.
– Stoff bør være bomull eller ull, men bambusviskose fungerer og fint. Merk tøyet med hva slags stoff du har brukt.

Du kan sende klærne til Hildegunn Marcussen, Valsolveien 1, 4823 NEDENES. Jeg vasker og går over klærne, matcher, merker, legger ved vaskeinstruksjon og pakker alt før de blir levert til vernepleier på NFI-Ullevål.

Foto: (C) Hildegunn Marcussen